De wereld staat in brand en het orkest speelt verder.
Macro-economische impacts door temperatuurstijging treft iedereen!
Hoe groot moet een ramp zijn om wakker te worden? De gevolgen van klimaatverandering beperken zich heus niet tot Afrika alleen. Door de opwarming zal het risico op bos- en natuurbranden toenemen. Daarnaast stuwen bosbranden ook grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer. Vandaag is dat tot 8 megaton CO2 uitstoot per dag! Die extra CO2-uitstoot door bosbranden kan de opwarming van de aarde in een versnelling brengen. In vergelijking met 1976 is de huidige hittegolf in België slechts één van de te warme plekken in een te warme wereld.
Copernicus -de ogen van Europe op de aarde- is voor iedereen beschikbaar. Klik op de Fire Weather Index en zie waar het in de wereld vandaag brandt en wat de risicogebieden zijn (Bron: WMO).
Hittegolf 1976 | Hittegolf 2018 | Brandhaarden 2018 |
We lijden met z'n allen aan het kikkersyndroom. Langzaam worden we gekookt; in de rijke landen wordt airco geïnstalleerd, in de arme worden de daken wit geschilderd en verder doen we nauwelijks iets.
De macro-economische impacts bij aanhoudende temperatuurstijging zijn evenwel niet min. De schade aan de economie zal oplopen tot meer dan 300 miljard EUR per jaar (Koen De Leus, hoofdeconoom BNP Paris bas)! Gelinkt aan de economische gevolgen zijn er ook de politieke gevolgen. Grote stukken van Afrika veranderen in woestijnen. De huidige migratiegolf die Europa verdeelt, is een peulschil in vergelijking met de toekomstige massale migratie weg uit onbewoonbare gebieden!
OZG neemt actie door duurzame herbebossingsprojecten op te zetten die leiden tot positieve impacts. Binnenkort kunt ook u mee deelnemen aan projecten die het verschil maken en daadwerkelijk positieve impacts realiseren voor klimaat en migratie (wordt vervolgd...)