Interview met Luc Verschueren

Luc Verschueren 960 600

Deze week kruiste Luc Verschueren ons pad. Hij studeerde af als Handelsingenieur – Marketing, maar zijn levensbalans gaat veel verder dan dat. Sport, en dan vooral wielrennen, economie, journalistiek,… Luc is een welbespraakte waterval die nooit dreigt droog te vallen.

Hij  was jarenlang te zien en vooral te horen bij Radio 2 op VRT. Met zijn unieke stem en zijn doorgedreven enthousiasme zorgde hij voor onvergetelijke uitzendingen. U kent hem waarschijnlijk als rechterhand van Jacques Vermeiren of van het zaterdagochtendprogramma Somers en Verschueren. In mei dit jaar nam hij afscheid van de radiostudio, maar als u de media wat gevolgd hebt dan weet u dat hij opnieuw aan het toeren is met Jacques Vermeiren langs culturele centra.

We stelden hem een paar vragen.
 

Ken je OZG?

“Ja, en ik weet ook waarvoor het staat, zonder te gaan spieken op de site!” Luc vertelt ons verder dat hij OZG heeft leren kennen via Filip Helsen van Greenplease in Schilde.

Afrika ligt hem nauw aan het hart. Hij heeft daar eerder aan projecten meegewerkt die voor meer welzijn en ontwikkelingshulp moeten zorgen. Onder meer voor de vzw Kindsoldaten, die vanuit België een sponsorproject hebben opgezet in Lira – Oeganda, voor opvang van kindsoldaten die ooit in de handen van Joseph Khony zijn gevallen.

“Klimaatverstoring is niet alleen een probleem voor Afrika, maar van de hele wereld”, zegt Luc. “Verwoestijning brengt ook een migratiestroom op gang, Als mensen niet meer ter plaatse kunnen overleven, dan proberen ze elders noodgedwongen een beter leven op te bouwen. Daarom vind ik de visie van OZG zo interessant. Elke vierkante meter winst op de woestijn is van belang. De boompjes van OZG kunnen zorgen voor een sneeuwbaleffect in de woestijn. Met dergelijke projecten plant je de zaden voor morgen.”

Ben je bezorgd over het klimaat, en indien ja, waarom laat het je niet koud?

"Natuurlijk ben ik bezorgd over het klimaat ! Iedereen moet dat zijn. Het is al een hele tijd geen ver-van-ons-bed-show meer en we moeten breder durven denken dan Europa. Niet alleen het probleem hier bekijken, maar ter plaatse aanpakken door op Afrikaanse bodem o.m. waterputten te boren, bomen te planten, enz… En vooral door de projecten daar verder te begeleiden, ze op te volgen, zodat de investering niet meteen verzandt. In het westen kan je de industriële revolutie niet terugdraaien, maar elders kunnen we wel helpen."

Hoe wil jij persoonlijk de opwarming tegen gaan in 2019?

"We moeten luisteren naar de wetenschap en onze huidige comfortzone onder de loep durven leggen."

 
Dankjewel Luc voor dit interview!